Snelle Levering!
Persoonlijke Service
Groot Assortiment
Eerlijke Prijzen

Welke legpatronen zijn er?

In welk legverband leg je nou je tegels. Dit is een vraag die we vaak krijgen, doe je dit in wild verband, halfsteens verband of misschien wel recht op elkaar. Elk legpatroon geeft een andere uitstraling en geeft een ander gevoel bij de tegel. Tegels zijn natuurlijk op vele manieren te leggen. Bij elk formaat tegels zijn er verschillende legpatronen toe te passen. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende legpatronen.

Leggen in banen:

Leggen in banen kun je op verschillende manieren doen. Halfsteens, wild verband, diagonaal of misschien wel recht op elkaar. Hieronder hebben we voorbeelden van de verschillende patronen.

 

Halfsteensverband zorgt voor een strakke maar speelse uitstraling. Dit is over het algemeen het meest gekozen legpatroon.

Wildverband geeft een beetje dezelfde uitstraling als halfsteensverband maar is iets speelser door het ongelijke legpatroon.

Door de tegels recht op elkaar te plaatsen krijg je een strakke en maar eigentijdse uitstraling. Dit kan zowel horizontaal als verticaal.

Het diagonale legverband is iets klassieker en unieker als de ander genoemde patronen. Dit kan halfsteens en in wildverband.

Wanneer je kiest voor een legrichting in banen heb je nog de keuze in welke legrichting plaats ik het.

Een veel gehoord antwoord is dan ‘over de korte kant’ want, zo wordt gedacht, dat maakt het optisch breder. Toch is dit een veel gemaakte fout. Ondanks dat het leggen van de tegels in de breedte wel voor een breedte effect zorgt geeft het ook voor meer onrust in de ruimte. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de voeg.

Tegels gelegd met het licht mee.

Als je tegels in de lengterichting plaatst worden versterkt dit de lengte van de ruimte en geeft dit mooie zichtlijnen en daarmee ook meer rust in de ruimte. De legrichting van tegels bepaalt dus voor een groot deel de uitstraling van de ruimte.

Waar je ook op moet letten bij het bepalen van de legrichting en de verdeling van de tegels zijn de zichtlijnen. Zorg er vooral voor dat de tegels mooi verdeeld zijn op de plaatsen die veel in het zicht zijn.

Andere mogelijkheden:

Misschien kies je wel voor een visgraat of een elle boog verband dit geeft vaak een wat luxer gevoel als dat je het in bijvoorbeeld een wild verband legt. Visgraat zien we de laatste tijd steeds vaker terug in het interieur dit kan op zowel wand als vloer. Vind je visgraat nou niet zo mooi of wil je net wat anders als dat een ander heeft dan kun je eens kijken naar elle boogverband of een dubbele visgraat dit geeft de zelfde uitstraling maar je hebt toch iets anders als dat een ander heeft.

Enkele visgraat:

Een visgraat motief geeft een moderne of juist een klassieke uitstraling. Je ziet hem dan ook steeds meer terug in het interieur.

Elleboog verband:

Elleboog verband is een legpatroon die we steeds vaker zien. Het gaat dan vaak om de mensen die iets anders willen als visgraat maar de uitstraling wel heel mooi vinden.

Dubbele visgraat:

Trekt het Elleboog verband je nou niet zo aan kijk dan eens naar de dubbele visgraat. Het geeft dezelfde uitstraling maar zorgt op een groot oppervlak net voor wat meer rust.

Blokverband

Spreekt een van deze legpatronen je niet aan kijk dan eens naar bijvoorbeeld een blokverband. Hiermee leg je de tegels net zoals het plaatje hiernaast. Dit geeft een strakke maar unieke uitstraling. Let er alleen wel op of dit ook kan met jou gekozen formaat tegels.

Snijverlies: Heb je nou een keuze gemaakt voor een van de legpatronen dan word het tijd om de tegels te bestellen, maar hoeveel tegels moet je nou bestellen? En wat is het snijverlies? Het snijverlies van je tegels hangt af van het legverband wat je gebruikt. Bij tegels die je diagonaal legt heb je 15% nodig. Dit is dus visgraat, elleboogverband en diagonaal. Voor tegels die je recht plaatst heb je 10% snijverlies nodig.

Voegen: Nu je het legpatroon voor je tegel hebt bepaald is het goed om na te denken over de voeg die je wilt gebruiken. Wat word de dikte van de voeg en welke kleur krijgt de voeg. De meest gekozen dikte van de voeg is 2mm heb je nou bijvoorbeeld een vloer met een getrommelde rand kijk dan eens naar een bredere voeg. Op deze manier versterk je het getrommelde effect nog meer.

Voor de voegkleur kun je verschillende keuzes maken. Waar vroeger de standaard kleur cement grijs was is dit al een tijdje niet meer zo. Kies je nou juist voor een voeg die niet opvalt of eentje die wel opvalt. Bij een vloertegel kiezen we vaak een kleur die het dichtste bij de tegel komt. Bij een decortegeltje in de badkamer of bijvoorbeeld een tegeltje boven de keuken kiezen we nog wel eens voor een ander kleurtje voeg. Op deze manier laat je de tegel er nog meet uitspringen.

Een greep uit de verschillende mogelijkheden voegkleur.

Waar ben je naar opzoek?

Bekijk ons assortiment 13x13 tegels

Een grote verscheidenheid aan leuke wandtegels welke in de vintage/landelijke stijl passen

Op zoek naar een luxe uitstraling?

Bekijk ons assortiment met mooie marmer imitaties voor een hotel chique uitstarling!

This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
  • Kies je categorie

  • Kies je kleur

  • Kies je vorm

  • Sorteer je keuze